Калоян Янков: Ако търновци искат независим човек, който не е свързан със статуквото, да гласуват за мен.

15.10.2019

Направим ли Велико Търново място, където хората да се чувстват добре, те ще се завърнат, както го направих аз
– Г-н Янков, защо решихте да участвате в надпреварата за кметското място във Велико Търново?
– Причините са три. Първо, аз съм от Велико Търново, тук са ми корените. Имам 25 години практика като юрист и мисля, че съм натрупал компетентност и опит, за да работя за града, в който съм израснал. На 49 г. имам достатъчно енергия, която мога да посветя на В. Търново.
Втората основна причина, за да го направя, е, че смятам, че градът не се управлява добре, а посредствено. Има нужда от промяна, от друг тип управление, което да извади наяве големия потенциал, с който разполага. Сега той е скрит и не се използва. Този потенциал е свързан със състоянието на културно-историческото наследство, което в момента е в упадък, както и с туризма. Проблемите на града трябва да се решават своевременно, а не да се чака да станат по-големи. Освен това произхождам от политическа сила, която е реформаторска по своя генезис. За нас промяната, не само на съдебната система, а на основни системи в обществото, е основен фокус. Трябва да се промени начинът, по който работи администрацията, отношенията между властта и хората да станат по-различни.
– Какво бихте казал на всички онези, които ви обвиняват, че в последните години не сте живял във Велико Търново?
– Аз съм човек, който е роден и е израснал тук. Да, живял съм в София, но това ме прави независим от всички свързаности и обвързаности, които съществуват тук. Ако търновци искат независим човек, който не е свързан със статуквото, да управлява града, то могат да гласуват за мен. От около година, освен в София, имам кантора и във Велико Търново, тук са много мои познати и приятели и съм напълно наясно какви са проблемите на хората. Това, че съм живял на други места, не е минус, а плюс. Мисля, че за града е важно да се завърнат повече великотърновци, които са отишли да учат в София и в чужбина и след това са останали там. Местната власт трябва да ги привлича, защото те само могат да бъдат полезни със своя опит и компетенция. В съвременния свят хората са мобилни, живеят и работят там, където се чувстват добре. Ако успеем да направим града привлекателен за живеене, много хора ще се завърнат, както го направих аз.
– Как ви се струва кампанията?
– Виждам, че хората на статуквото са дали много средства за агитация – реклама по билбордове, книжки, брошури. Като знам какво сме вложили ние, тяхната сума е десетки пъти по-голяма, т.е. залагат на мощна кампания. Но не съм видял основните ни опоненти от ГЕРБ и ВМРО да излязат на улицата и да се срещнат с хората, изключение прави само кандидатът на БСП. По-скоро се залага на някакъв вид дистанционна кампания, с много излети средства и с много реклама.
Прави ми впечатление още, че липсва сериозният дебат за развитието и бъдещето на Велико Търново. Имаше някакво подобие по една от националните телевизии. Имам усещането, че основните ни конкуренти бягат от такъв дебат. Не съм чул и видял кандидатът на ГЕРБ Даниел Панов да има управленска програма. Той изтъква само това, което е направил, но то е доста спорно. Аз, като кандидат за кмет, имам програма, която може да бъде видяна в интернет, споделям какви са основните акценти в нея и при срещите ни с хората.
– Кои са акцентите в нея?
– Основните цели в нея са свързани с нерешените проблеми в града, които са забавени във времето. Те се дължат на недоброто и посредствено управление. На първо място поставяме ниската икономическа активност, с която са свързани и ниските доходи на хората. Градът сякаш живее по инерция. Няма нови инвестиции, особено такива, които биха дали възможност за бързо развитие и за въвличане на повече хора в тях. Това са високотехнологичните предприятия, които имат висока добавена стойност и не замърсяват околната среда. В града има общност от ИT специалисти, които обаче нямат нужното поле за изява. Трябва да търсим нови отрасли, които имат бързо и динамично развитие. В тези видове бизнеси доходите са много добри, заплатите са от 3000 до 5000 лв. Градът има нужда от разкриването на нови производства, а не от отварянето на големи магазини. Търговските обекти са добре дошли, но те не са стратегическа инвестиция. Това са места, където се харчат пари, а на нас ни трябват места, където хората да изкарват добри доходи, които им дават спокойствие и повишават стандарта им. Има градове, които с бързи стъпки вървят в тази посока, като напр. Пловдив и Русе, докато Търново изостава.
Второто нещо, което за нас е изключително важно, е състоянието на културно-историческото наследство. Велико Търново е град с най-много паметници на културата след София. За старите сгради не се прави нищо, събарят се около 10 сгради на година, дори няма пълен опис на всички такива сгради и тяхното състояние и собственици. Да, трудно е да се издирят всички собственици, но това е работа на Общината. Според нас тези хора трябва да бъдат подпомагани със средства или с помощ при одобряването на проектите им, за да може тези сгради да започнат да се възстановяват. Малко са изключенията в тази област и тук бих отбелязал хана “Хаджи Николи” и започващия ремонт на легендарния хотел “Цар Борис”, които са дело на частни инвестиции.
– Какво е състоянието на туризма?
– Туризмът е един от ключовите отрасли, но той се развива екстензивно, т.е. ние гледаме колко броя туристи са посетили Велико Търново и това е основният ни повод за гордост. Трябва да преместим фокус от броя към качеството на туристите, както и към времето, което те прекарват в града, и колко пари харчат, с което да подпомагат местната икономика. Факт е, че идват доста туристи, но ние трябва да направим пребиваването им по-дълго време, и второ – то да е по-разнообразно. Хората, които идват с автобус, разглеждат Царевец и си тръгват. Трябва да се направи така, че освен Царевец да разгледат и Археологическия музей, защото там е всичко, намерено на Царевец. Да, но той се намира на неудобно място. Освен това в общината имаме паметник с европейско и световно значение, като Никополис Ад Иструм. Но там задължително трябва да бъде решен проблемът с пътя, който е в много лошо състояние.
Когато туристите имат за разглеждане повече обекти, те ще останат да спят в града и ще ползват повече местни услуги. Така в местната икономика ще остават повече средства.
– Защо на 27 октомври хората трябва да гласуват с номер 66?
– На първо място хората трябва да гласуват, независимо с кой номер. Демокрацията е така устроена, че тя зависи от гласа на хората. Гражданите са тези, които определят кои да са новите управляващи. За невярващите ще посоча само един пример – последните местни избори в Истанбул. Но освен това високата избирателна активност намалява значението и тежестта на купения, контролирания и зависим вот. Високата избирателна активност работи в полза на гражданите.
Важно е да гласуват с номер 66, защото ние сме единствената алтернатива сред кандидатите на тези избори. Нашите опоненти разделям на две групи. Едните не издигат кандидати за кметове, те са формации, които имат за цел по-скоро да спечелят някакви позиции в Общинския съвет, които да изтъргуват за свои бизнес начинания. Тези формации не са създадени, за да защитават интересите на гражданите, а да пазят и прокарват своите лични интереси. Хората не бива да се заблуждават, при тях има много зависим и контролиран вот.
От политическите сили, които са издигнали свои кандидати – ГЕРБ, БСП и ВМРО, никой от тях не е алтернатива на настоящото управление. Образно казано, те са “двама братовчеди и половина”. ВМРО е партньор на ГЕРБ в правителството. БСП също не е алтернатива. Ако хората искат реална промяна, единственият вариант е Демократична България.

Статията е пренаписана от dnesbg.com