Най-успешната българска тенисистка Мануела Малеева подкрепи кандидатите на „Демократична България“

16.10.2019

Най-успешната българска тенисистка, която е достигнала до Топ 3 в световната ранглиста и единствената, спечелила състезание от големия шлем – US open Мануела Малеева дойде във Велико Търново, за да подкрепи кандидатите на „Демократична България“. Тя се срещна с кандидата за кмет адв. Калоян Янков и кандидатите за общински съветници и присъства на дебат за развитието на спорта и младежките дейности в общината. На него бяха още трикратната републиканска шампионка по класически, ускорен и блиц шах-мат Светла Йорданова, която е в листата на „Демократична България“ и освен това е международен майстор и съдия по шах, както и Калин Василев – вдъхновител и основател на групата „Tarnovo Runs“.

Мануела Малеева коментира, че личен неин приоритет е да работи за подобряване базата на физкултурните салони в българските училища. Тя се занимава с проблема от три години, когато според статистиката е станало ясно, че 700 учебни заведения в цялата страна изобщо нямат такива, а останалите са в незадоволително състояние. Тенис легендата даде за пример швейцарския модел и обясни, че в нейното градче, където живеят едва 11 000 човека има три многофункционални салона, зала за карате, два футболни стадиона и общински басейн в който децата плуват още от детската градина. Местните власти в Швейцария помагат на клубовете, но и те сами намират средства, за да съществуват, подчерта Малеева.

За по-справедлива методика за подпомагане на спортните клубове в общината се обявиха Светла Йорданова и съпругът и Николай Йорданов, който също е съдия по шах-мат. Според тях в основата на пирамидата е ученическият спорт, но и там нещата трябва да се променят. По думите им в момента ученическите игри се провеждат абсолютно формално, а смисълът от тях би трябвало да е селекция на спортисти. Общината трябва да има финансов и друг ресурс, за да мотивира учителите по физическо възпитание и да приобщи повече ученици в тази дейност, защото родителите и клубовете не могат сами да се справят с финансирането.

„Родителите изнемогват, а ние треньорите сме принудени сами да търсим спонсори, което не е основната ни функция. Системата за точкуване и финансиране на спортните клубове е меко казано несправедлива, а спортовете се делят на олимпийски и неолимпийски, има различия между колективни и индивидуални без да се отчита спецификата им. В момента сме на ръба на оцеляването“, коментира Светла Йорданова.

Калин Василев подчерта, че темата за спортната инфраструктура е много важна, но преди всичко трябва да се работи с човешкия ресурс. „Боли ме, когато виждам отношението на учителите по физкултура към учениците. Тези хора трябва да ходят поне три пъти в годината на обучение. Те са изтощени от самата система и на 24 години вече са като чичковци на 50“, коментира основателят на „Tarnovo Runs“.

Кандидатът за кмет адв. Калоян Янков очерта основните приоритети на „Демократична България“ по темата за спорта. Според него в кварталите на Велико Търново трябва да се направят няколко мултифункционални площадки за масов спорт, да се оформят велоалеи, а месната власт трябва умело да балансира между интересите на различните видове групи. Той даде и красноречив пример как общината работи неефективно и пилее европейски ресурс.

„Има една спортна площадка в „Триъгълника“, изградена с европейски пари. Построена е между два блока, но понеже се оказва много шумна, живеещите наоколо започват сериозна атака срещу общината за спирането й и в крайна сметка успяват, въпреки че са инвестирани няколко стотин хиляди лева. Ето до какво води неправилното проектиране и незачитането на мнението на хората – от какво има нужда квартала“, посочи Калоян Янков. Той пое ангажимент кандидатите на „Демократична България“ да отстояват още идеята „Ксилифор – зеленото сърце на Велко Търново“ и да намерят верния баланс между интересите на спортните клубове в общината.

boliarinews.bg